mask
Home / Loopbaanflexibiliteit / Verschillende loopbaanpaden / Caleidoscoop carriere model

Wilt u als organisatie een vooruitstrevend personeelsbeleid? Doe dan mee!

Neem deel! Download factsheet

Caleidoscoop carriere model

Mainiero en Sullivan (2005) ontwikkelden het Caleidoscoop Carrière Model (CCM) om te verklaren waarom veel hoopgeleide (vrouwelijke) professionals tegenwoordig voortijdig stoppen met werken (‘opting out’). Het CCM stelt dat er drie parameters zijn die werken zoals de gekleurde glazen van een caleidoscoop. Gedurende iemands leven verschuiven deze drie glazen waardoor er een ander plaatje ontstaat dat iemands loopbaanpatroon reflecteert.

Deze drie parameters zijn:

 

Volgens Mainiero en Sullivan (2006) volgen mannen en vrouwen over het algemeen verschillende loopbaanpaden. Mannen volgen vaak het Alpha Loopbaan Patroon waarin ze in de eerste loopbaanfase (exploration; Super, 1980) uitdaging laten overheersen, in de tussenliggende loopbaanfase (establishment) de nadruk leggen op authenticiteit en zich in de laatste fase (maintenance) op balans richten. Vrouwen volgen eerder een Beta Loopbaan Patroon waarin ze in een eerste fase, net als mannen, nadruk leggen op uitdaging, in de tweede zich op balans richten, en in de laatste fase de nadruk leggen op authenticiteit.

 

Stand van zaken

Na onderzoek bij verschillende organisaties betreffende loopbaanflexibiliteit, merkten we dat dit onderwerp nog 'een stap te ver' is. Daarom laten we dit onderwerp voor nu even rusten en staat deze informatieve website 'on hold'.

Blog

'Goodbye yellow brick road'

Josje Dikkers

De Zoza's zijn vrouwelijke bankiers en advocaten werkzaam aan de Zuidas in Amsterdam. Ze schrijven in hun boek vol verwondering over de masculiene, competitieve 'up-or-out' cultuur en het 'old boys network' aan de Zuidas. Iedereen die hier werkt, volgt hetzelfde gebaande pad, de 'yellow brick road' naar een topcarrière, mooie auto en dito huis.

Lees verder > Eerdere blogposts lezen

Laatste tweet